Forten uit een roemrijk verleden

Op een steenworp afstand van hotel Port of Moerdijk vind je tekenen van de bewogen geschiedenis van Zuid-Nederland. Stille getuigen van veldslagen en belegeringen door buitenlandse legers die de tand des tijds verrassend goed hebben doorstaan. We hebben het hier natuurlijk over de twee forten die je vlakbij het hotel vindt!

Fort de Hel

Een leuke dag beleven in de hel. Klinkt als onmogelijk, maar niets is minder waar. Want in het uiterste puntje van Noord-Brabant ligt Fort de Hel. Ooit gebouwd door de Fransen in de tijd van Napoleon, nu een historische plek.

Het fort heeft jarenlang zonder bestemming staan wegkwijnen tot kunstenaar (of ‘vormtenaar’, zoals hij zichzelf noemt) Frank Kastelein het initiatief nam het fort van de ondergang te redden. Met hulp van vrijwilligers van de stichting heeft hij het fort met omgeving in relatief korte tijd hersteld en toegankelijk gemaakt voor publiek. Hij is er gevestigd sinds 1994.

Bedrijfsuitjes, borrels, vergaderingen, incentives en rondleidingen; de creatieve fortwachter Frank Kastelein vertaalt uw wensen naar een evenement met een rode draad. Samen met de Stichting Vrienden van Fort de Hel laat hij al 20 jaar bezoekers genieten van het verleden, het heden en de toekomst van het fort.

Bij alle activiteiten ligt de nadruk op creativiteit, samenwerken en natuurlijk op het hebben van heel veel plezier in een historische omgeving. 

Fort Sabina Henrica

Een stukje verderop vind je het fort Sabina Henrica. Een van oorsprong Frans fort dat de wateren van het Hellegat moest beschermen. Het bouwwerk is omringd door een aarden wal in de vorm van een ongerelmatige vijfhoek en een gracht. Tegenwoordig kenmerkt het zich ook als 'groen fort' door de weelderige begroeiing en kun je er op avontuur om het verleden te ontdekken. Een leuk uitje voor jong & oud!

Fort Sabina Henrica is een kustverdedigingswerk, gebouwd in 1811 in opdracht van Napoleon. Rond 1881 is het fort verder uitgebreid en gemoderniseerd. "Aanvankelijk was de naam nog: fort "De Ruijter", later is de naam veranderd en kreeg het de naam van de Sabina Henricapolder, waarin het fort zich bevind. 
Een andere leuke manier om het fort en haar geschiedenis beter te leren kennen, is tijdens een rondleiding. Deze worden gegeven op iedere laatste zondagmiddag van de maand. Ook groepsrondleidingen op afspraak zijn mogelijk.

Stichting fort Sabina.nl houdt zich bezig met de dagrecreatie. Haar doel is om zoveel mogelijk mensen van het fort te laten genieten en daarbij gebruik te maken van al het moois dat het fort te bieden heeft.
Behalve de openstellingen, waar bezoekers kunnen komen kijken op en in het fort en wat kunnen drinken in de bistro, organiseert de stichting ook allerlei evenementen op het gebied van kunst, cultuur & natuur.

Meer weten over dit uitje of onze andere arrangementen? Neem vrijblijvend contact op, wij vertellen je graag meer!

Omgeving

Omgeving

Het hotel is heerlijk rustig gelegen, natuurlijk tussen de havens en op loopafstand van het station in Lage Zwaluwe.

© Hotel Port of Moerdijk 2018